Cerca l'entrada

martes, 17 de noviembre de 2015

L'efecte Pigmalió

L'efecte Pigmalió, en psicologia i pedagogia, és un dels successos que descriu com la creença que té una persona pot influir en el rendiment d'una altra persona.

Segons la Wikipedia, l'efecte Pigmalió es pot identificar de les següents maneres:
  • Succés pel qual una persona aconsegueix el que es proposava prèviament a causa de la creença que pot aconseguir-ho. 
  • "Les expectatives i previsions dels professors sobre la forma en que d'alguna manera es conduirien els alumnes, determinen precisament les conductes que els professors esperaven." (Rosenthal i Jacobson). 
  • Una profecia autocomplerta és una expectativa que incita a les persones a actuar en formes que fan que l'expectativa es torni certa.

A l'escola

En el àmbit escolar Rosenthal i Jacobson estudien l'efecte Pigmalió des de la perspectiva de la teoria de la profecia autorealitzada.

Aquesta teoria l'entenem com un dels factors que influeixen en la motivació dels alumnes a l'aula. Aparentment sembla que és un efecte màgic, però no ho és, el que passa és que els professors formulen expectatives sobre el comportament a classe de diferents alumnes i els tracten de forma diferent d'acord amb aquestes expectatives. És possible que als alumnes que ells consideren més capacitats els donin més i majors estímuls, més temps per a les seves respostes, etc.

Aquests alumnes, en ser tractats d'una manera diferent, responen de manera diferent, confirmant així les expectatives dels professors i proporcionant les respostes encertades amb més freqüència. Si això es fa d'una manera continuada al llarg de diversos mesos, aconseguiran millors resultats escolars i millors qualificacions en els exàmens.


A casa

"És molt tímid", "és dolent i mai fa cas", "no s'entera de rès", etc. A vegades no sóm conscients de que jutgem i etiquetem als infants desde molt petits, condicionant així el seu comportament.
Tal i com ens expliquen en el article de ABC.es Familia, solem oblidar que una persona desenvolupa el seu autoconcepte en funció de les expectatives que dipositen sobre nosaltres les persones de referència al nostre entorn, és a dir, un nen va formant el concepte que té de si mateix a partir de les valoracions que rep dels seus pares, dels seus avis, dels seus tiets, dels seus mestres...
I si bé de petit no el consideren capaç de fer determinada cosa, molt probablement acabi sent incapaç de fer-la. I no perquè no tingui capacitat o habilitats suficients, sinó perquè el seu entorn més proper li està transmetent aquest missatge, que difícilment li convidarà si més no a intentar-ho, a provar sort ... Es sentirà menys capaç que ells i pensarà que no pot fer-ho, que no té capacitat suficient ... i per tant, serà pitjor.

En definitiva, hem de tenir en compte que la capacitat autopercebuda tant l'infant com l'adolescent es modela en gran mesura en funció del «feedback» (resposta) que li proporcionem. «El que diguem sobre les seves capacitats i habilitats influirà directament sobre el que es consideri capaç de fer. Per això hem de motivar i elogiar les seves capacitats. Si el nen se sent capaç de fer alguna cosa, i més si sent interès per aconseguir-ho, actuarà de forma motivada i serà probable que assoleixi les seves metes.



No hay comentarios:

Publicar un comentario